Türkiye Ulusal Ozon Birimi
Türkiye Ulusal Ozon Birimi

17-18 Mayıs tarihlerinde İzmir’de iklimlendirme ve soğutma sektöründe görev yapan teknik personele yönelik florlu sera gazlarına ve sahadaki iyi uygulama örneklerine ilişkin geniş katılımlı eğitimler düzenlendi.

23 Mayıs 2022
17-18 Mayıs tarihlerinde İzmir’de iklimlendirme ve soğutma sektöründe görev yapan teknik personele yönelik florlu sera gazlarına ve sahadaki iyi uygulama örneklerine ilişkin geniş katılımlı eğitimler düzenlendi.

Ülkemizin Kigali Değişikliğine taraf olması ile hızlanan florlu sera gazlarının kademeli azaltımına ilişkin süreç kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) desteğiyle sektöre yönelik bölgesel eğitimler düzenlenmeye başlandı. Özellikle florlu sera gazlarının yoğunlukla kullanıldığı iklimlendirme ve soğutma sektöründe görev yapan teknik personelin, konuya ilişkin mevzuat hakkında bilgi sahibi olmasını sağlama ve sahada çalışması florlu sera gazlarına dayanan ekipmana müdahaleye ilişkin iyi uygulamalar hakkında kendilerini geliştirebilmeleri amacıyla Manisa, Aydın, Muğla gibi yakın illerden de gelen 300’ün üzerinde yüksek sayıda katılımcı ile eğitimlerin ilki İzmir’de gerçekleşti. 

İklim Değişikliği Başkanlığı adına Başkan Yardımcısı Dr. Abdulkadir Bektaş’ın katılımı ve Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Volkan Polat’ın açılış konuşmaları ile başlayan eğitim, Başkanlık uzmanlarının mevzuat kapsamında teknik servislerin ve teknisyenlerin yasal yükümlülükleri, belgelendirme ve teknik servislerin kayıt ve beyan yükümlülüğü bulunan çevrimiçi sistemler hakkındaki sunumları ile devam etti. İklimlendirme, soğutma alanında teknik eğitmenlik ve danışmanlık yapan İlyas Kuğu’nun servis uygulamaları, buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimleri ve sızdırmazlık uygulamaları hakkındaki sunumları ve uygulamalı gösterimleri ile eğitim tamamlandı. Önemli ve sektöre yön veren eğitimlerin öncelikle Haziran ayında İstanbul’da sonrasında farklı bölgelerde devam edeceği müjdesi İklim Değişikliği Başkanlığı yetkilileri tarafında ayrıca verildi. 

Florlu sera gazları karbondioksitten binlerce kat daha fazla sera gazı etkisine, yani küresel ısınma potansiyeline sahip hidroflorokarbon, perflorokarbon ve kükürthekzaflorür gazlarını kapsıyor. Ülkemiz, Montreal Protokolü Kigali Değişikliği ile birlikte tüm taraf ülkeler gibi florlu sera gazlarının üretimi ve tüketiminin aşamalı azaltımını taahhüt ederek, ozon tabakasını korumaya devam ederken, Montreal Protokolü ve Paris Anlaşması doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleye olan katkısını da artırmaya devam etmektedir. Bu kapsamda, yoğunlukla iklimlendirme ve soğutma sektöründe kullanılan bu gazların atmosfere salımlarının önüne geçilmesinde belgelendirilmiş ve yetkin personelin ekipmana müdahalesi kritik öneme sahiptir. 

 

Fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz. 

Sunumlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz. 

Türkiye’de Güncel Durum Değerlendirmesi

Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik

Florlu Sera Gazı İçeren veya Çalışması Bu Gazlara Dayanan Ekipmana Müdahale Eden Gerçek ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ

Ekipman Operatörleri Merkezi Veri Tabanı’na Giriş ve Raporlama

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır