Türkiye Ulusal Ozon Birimi
Türkiye Ulusal Ozon Birimi

Türkiye, İklim Değişikliğini olumsuz etkileyen florlu sera gazlarının azaltımını hedefleyen Kigali Değişikliği kabul edildi

11 Mart 2021

28. Taraflar Toplantısı'nda Üzerinde Mutabakata Varılan Montreal Protokolü'ne Yönelik Değişikliğin (Kigali Değişikliği-2016) Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanarak 11 Mart 2021 tarihli ve 31420 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü, Ekim 2016'da Ruanda'nın Kigali kentinde düzenlenen 28. Taraflar Toplantısı sırasında, en tehlikeli sera gazları arasında kabul edilen küresel ısınma potansiyeli oldukça yüksek hidroflorokarbonların (HFC'ler) üretiminin ve tüketiminin aşamalı olarak azaltılmasını içerecek şekilde değiştirildi. HFC’lerin ozon tabakasına zarar verme etkisi bulunmamakla birlikte iklim değişikliğini karbondioksitten binlerce kez daha fazla etkiledikleri biliniyor. Kigali değişikliği ile birlikte iklim değişikliğini artıran güçlü sera gazlarının tüm dünyada hızla azaltılmaya başlandı.

Kigali Değişikliğine taraf olunması ile, Türkiye, diğer ülkelerle birlikte iklim değişikliği mücadelesine verdiği önemi göstererek,  Kigali değişikliğine taraf olan diğer ülkeler gibi HFC'lerin üretim ve tüketimini önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 80'den fazla azaltmayı taahhüt etti. Bu aşamalı azaltım programı ile, ozon tabakasını korumaya devam ederken, 2050 yılına kadar 80 milyar metrik tondan fazla karbondioksit eşdeğeri emisyonun önlemesi bekleniyor. Bu şekilde Türkiye, Montreal Protokolü ve Paris Anlaşması doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleye olan katkısını artırmaya devam ediyor.

Türkiye ile birlikte 115 ülkenin onayladığı Kigali Değişikliği uygulamalarının, Paris Anlaşması’nın hedeflediği küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlandırma hedefine, küresel ısınmayı 0,4°C'ye kadar azaltarak büyük katkı sağlayacağı açıkça görülmektedir.

Bu süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Sinai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ile birlikte çalışarak Türkiye’nin Kigali Değişikliğine uyumunu kolaylaştırmak amacıyla sektörün HFC’lerden ozon ve iklim dostu alternatiflere geçişine ve Kigali Değişikliği ile ilgili faaliyetler ile sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik teknik destek projelerinin yanı sıra farkındalık artırma, kapasite geliştirme ve politikaların uyumlaştırılması ve uygulanması ile ilgili destek sağlamak üzere de projeler uygulamaya ve geliştirmeye devam edecek.  

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır