“Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik” 29.06.2022 tarihli ve 31881 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yönetmelik, Avrupa Birliği'nin (AB) 517/2014 EC sayılı florlu sera gazlarına ilişkin direktifine ve Ülkemiz için 8 Şubat 2022 itibariyle yürürlüğe giren Kigali Değişikliğine uyumlu olarak hazırlanmıştır.
Bahse konu yönetmelik, özellikle iklimlendirme ve soğutma sektöründe kullanılan soğutucu akışkanlardan HFC’leri bir takvim çerçevesinde azaltmayı, ticaretini kontrol altına almayı, bu gazları servis aşamasında kullanan personelin ve firmaların sertifikalandırılmasını içermektedir. Ayrıca, Küresel Isınma Potansiyeli (KIP) yüksek soğutucu akışkanların ise belirli ekipman ve uygulamalarda kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirmektedir. Yangından korunma, elektrikli şalt ve solvent sektörlerinde de bu gazların kullanımları bulunmaktadır.
Kigali değişikliğine Türkiye olarak taraf olmamız nedeniyle taahhüt edilen HFC azaltım takvimini uygulayabilmek amacıyla, yayımlanan yönetmelik ile beraber 2024 yılı itibari ile HFC tüketim miktarı dondurulacak ve bu gazların 2045 yılına kadar CO2 eşdeğeri bazında %80 kadar azaltımı kademeli olarak gerçekleştirilecektir. Bu nedenle, kullanımı tamamen ithalata dayalı bu gazlara 2024 yılından itibaren kota uygulaması başlayacaktır. Yönetmelik, özellikle iklimlendirme ve soğutma sektörlerinde üretilen ekipmanların içerisinde kullanılan yüksek küresel ısınma potansiyeline sahip belirli gazlar için de kısıtlamalar ve piyasaya arz yasaklarını da içermektedir. Bu şekilde, yayımlanan yönetmelik ülkemizin 2053 net sıfır hedeflerine katkı sağlayacaktır.
Ayrıca mevcut soğutma ve iklimlendirme ekipmanları için periyodik sızıntı kontrolleri bu yönetmelik ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu kontroller ile soğutma ve iklimlendirme ekipmanlarının daha verimli çalışması, enerji tasarrufu elde edilmesi ve soğutucu akışkan sızıntılarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Öte yandan yine mevcut uygulamalarda devam eden, her türlü bakım onarım ve servis işlemleri yürüten teknik personelin sertifikalandırılması sonucunda ise ülkemizde kalifiye iş gücü artacak ve sızıntı kaynaklı emisyonların bilinçli ve eğitimli personelin müdahalesi ile azaltılması sağlanacaktır. Bunun yanı sıra, yönetmelikle beraber hazırlanan ulusal veri tabanları ile veri kontrolü ve akışı doğru ve güvenilir bir şekilde yapılacaktır.
YÖNETMELİK METNİ İÇİN TIKLAYINIZ.