İklimlendirme ve Soğutma Sektörüne Yönelik İyi Uygulama Örnekleri Eğitiminin İkincisi 14-15 Haziran’da Sektörün Yoğun İlgisiyle İstanbul’da Gerçekleştirildi.
İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) desteğiyle sektöre yönelik düzenlenen bölgesel eğitimlerin ilki 17-18 Mayıs tarihlerinde Ege Bölgesi’ne yönelik olarak İzmir’de yoğun ilgiyle karşılanmasının ardından “İyi Uygulama Örnekleri Eğitimlerinin” ikincisi Marmara Bölgesini hedef alarak İstanbul’da düzenlendi. Eğitime İstanbul'un yanı sıra Kocaeli, Düzce, Bursa gibi yakın illerden de katılım sağlandı.
Florlu sera gazlarının yoğunlukla kullanıldığı iklimlendirme ve soğutma sektöründe görev yapan teknik personelin, yalnızca ilgili mevzuata ilişkin bilgi sahibi olmasını değil aynı zamanda çalışması florlu sera gazlarına dayanan ekipmana müdahaleye ilişkin iyi uygulamalar hakkında kendilerini saha çalışmalarına yönelik geliştirebilmelerini de hedefleyen eğitim 300’ün üzerinde katılımcı ile tamamlandı.
İklim Değişikliği Başkanlığı adına Başkan Yardımcısı Dr. Abdulkadir Bektaş’ın katılımı ve Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Volkan Polat’ın açılış konuşmaları ile başlayan eğitim, Başkanlık iklim uzmanlarının ilgili mevzuattaki değişiklikleri, mevzuat kapsamında teknik servislerin ve teknisyenlerin yasal yükümlülüklerini, belgelendirme zorunluluğunu ve teknik servislerin çevrimiçi sistemler üzerinden kayıt ve beyan yükümlülüklerini katılımcılara aktarmasıyla devam etti.
İklimlendirme ve soğutma alanında teknik eğitmenlik ve danışmanlık yapan İlyas Kuğu’nun servis uygulamaları, buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimleri ve sızdırmazlık uygulamaları hakkındaki sunumları ve uygulamalı gösterimleri ile eğitimler tamamlandı. Ülkemizin Kigali Değişikliğine taraf olması ile hızlanan florlu sera gazlarının kademeli azaltımına ilişkin süreç kapsamında önemli ve sektöre yön veren eğitimlerin bölgesel olarak farklı illerde de devam etmesi planlanıyor.
Fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.
Sunumlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de Güncel Durum Değerlendirmesi
Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik
Ekipman Operatörleri Merkezi Veri Tabanı’na Giriş ve Raporlama